*Naar aanleiding van de hervormingen in het onderwijs, kunnen deze studierichtingen de komende jaren gewijzigd worden.

Economie–Moderne Talen
Omschrijving
Economie-Moderne Talen is een ASO-richting waarin, naast het richtingsvak economie (4u/week), Nederlands, Frans, Engels en Duits een belangrijke rol spelen.
In het richtingsvak economie leer je met een open blik kijken naar het sociaaleconomisch leven vanuit verschillende invalshoeken. Het vak bestaat uit twee deelgebieden: algemene economie en bedrijfswetenschappen en biedt een grote verscheidenheid en veelzijdigheid. Je krijgt in deze vakken een brede basis aangereikt en kan dus verschillende richtingen uit voor verdere studies.
Via de economische relaties tussen verschillende gemeenschappen en landen kom je in contact met een anderstalige wereld, met andere denkwijzen, gewoonten en normen. Hiermee omgaan veronderstelt communicatieve vaardigheden: kunnen luisteren, spreken, lezen en schrijven in vreemde talen. De talen in deze studierichting zullen zich richten op het ontwikkelen van spreekdurf, zelfvertrouwen, beheersing van omgangsvormen … want dat zijn belangrijke vaardigheden en attitudes in de commerciële wereld.
Leerlingprofiel
We verwachten in de richting Economie – Moderne talen leerlingen die
- belangstelling hebben voor de wisselwerking tussen mensen, bedrijven en de overheid.
- al economie gevolgd hebben in de tweede graad of een instappakket gemaakt hebben na het vierde jaar in een niet-economische richting.
- aanleg hebben voor talenstudie en interesse tonen in contact met andere mensen en culturen die door de kennis van vreemde talen mogelijk wordt.
- een goed resultaat behaalden voor alle talen in de tweede graad.
- eerder zakelijk zijn ingesteld, openstaan voor discussie en onderhandelingen en onderzoeksresultaten op een professionele en correcte manier kunnen rapporteren, zowel mondeling als schriftelijk.

Economie–Wiskunde
Omschrijving
Economie-Wiskunde is een ASO-richting waarin zowel het richtingsvak economie (4u/week) als het vak wiskunde (6u/week) een belangrijke plaats hebben.
In het vak economie leer je met een open blik te kijken naar het sociaaleconomisch leven vanuit verschillende invalshoeken. Het vak bestaat uit twee deelgebieden: algemene economie en bedrijfswetenschappen en biedt een grote verscheidenheid en veelzijdigheid. Je krijgt een brede basis aangereikt en kan dus verschillende richtingen uit voor verdere studies.
In de economie worden allerlei modellen opgebouwd die de complexe economische realiteit proberen weer te geven. In deze studierichting zal dit op een eerder wiskundige wijze gebeuren. Dat brengt met zich mee dat deze studierichting in het bijzonder een beroep doet op het logisch en wiskundig denken om vervolgens dieper op de economische gegevens te kunnen ingaan.
Leerlingprofiel
We verwachten in de richting Economie – wiskunde leerlingen die
- over een theoretische intelligentie en abstract denkvermogen beschikken, die zoekers zijn naar orde, zin en samenhang via het gebruik van modellen, tabellen, grafieken, extrapolaties en symbolen.
- belangstelling hebben voor de wisselwerking tussen mensen, bedrijven en de overheid.
- economie gevolgd hebben in de tweede graad of een instappakket gemaakt hebben na het vierde jaar in een niet-economische richting.
- interesse hebben voor wiskunde en er een goed resultaat voor behaalden in het vierde jaar.

Humane Wetenschappen
Omschrijving
Humane Wetenschappen is een ASO-studierichting met een sterke sociaal-culturele inslag. Dat uit zich onder meer in de specifieke richtingsvakken gedrags- en cultuurwetenschappen en het (sociaal) project. Zo is er aandacht voor:
- hoe de mens zich ontwikkelt en gedraagt. In het vak gedragswetenschappen doen we dat a.d.h.v. inzichten uit voornamelijk de psychologie en de sociologie.
- hoe de door de mens gecreëerde samenleving functioneert. In het vak cultuurwetenschappen doen we dit a.d.h.v. inzichten uit de sociologie, politieke wetenschappen, economie, filosofie, communicatiewetenschappen, kunst, rechtswetenschappen, criminologie…
- een stevige uitbouw van de taalcomponent. Humane wetenschappen hebben namelijk een zeer uitgebreide vakwoordenschat en er wordt daarnaast veel met teksten gewerkt.
- hoe er aan onderzoek gedaan wordt in de richtingsvakken maar ook in het vak (sociaal) project. Hier leren de leerlingen op zelfstandige basis een eigen humaan wetenschappelijk onderzoek te voeren d.m.v. interviews, een enquête en een observatiestage in een sociale instelling.
Leerlingprofiel
We verwachten in de richting Humane Wetenschappen leerlingen die
- breed geïnteresseerd zijn in mens, maatschappij en geschiedenis, die de actualiteit volgen en sociaal voelend zijn.
- Humane Wetenschappen gevolgd hebben in de tweede graad of een instappakket maakten na het vierde jaar in een andere richting.
- graag en veel lezen, een ruime woordenschat bezitten.
- voldoende punten kunnen behalen op alle andere vakken van deze ASO-richting.

Instappakketten
Kies je pas vanaf de derde graad voor Humane wetenschappen dan heb je al heel wat leerstof gemist. Om deze achterstand weg te werken, bieden we je een instappakket aan voor in de zomervakantie. Meer uitleg over het instappakket kan je lezen in deze brief.

Latijn–Moderne Talen
Omschrijving
De studierichting Latijn–Moderne Talen is een ASO-richting die mikt op een veelzijdige taalvorming. Terwijl de doorgedreven studie van de moderne talen Nederlands, Frans, Engels en Duits de leerlingen oefent in het communicatieve aspect van de taal, legt de studie van het Latijn sterker de nadruk op hoe die taal precies in elkaar zit: het taalbeschouwende aspect. In die zin vult de studie van het Latijn de studie van de moderne talen aan en omgekeerd.
Deze richting is dus bedoeld voor leerlingen met een uitgesproken belangstelling voor taal en literatuur. Door de aandacht voor literatuur in de verschillende taalvakken zullen de leerlingen ervaren dat er een zekere continuïteit is binnen de West-Europese letterkunde.
Leerlingprofiel
We verwachten in de richting Latijn –Moderne Talen leerlingen die
- aanleg hebben voor talen en interesse in literatuur.
- een ruime belangstelling hebben voor de oude cultuur en kunst en de verbanden met onze huidige maatschappij.
- in de tweede graad Latijn gevolgd hebben en voor Latijn en de andere talen een goed resultaat behaald hebben.

Latijn–Wiskunde
Omschrijving
Binnen de ASO-richting Latijn-Wiskunde worden leerlingen via de studie van de taal en het getal geoefend in abstract en logisch denken, in de vaardigheid om te structureren en tot besluiten te komen.
Door de steeds opbouwende leerstof (het vorige moet je kennen om aan het volgende te beginnen) van zowel Latijn als wiskunde, stelt de studierichting hoge eisen aan het geheugen en vereist ze de bereidheid en het doorzettingsvermogen om je kennis voortdurend te onderhouden.
Leerlingenprofiel
We verwachten in de richting Latijn-Wiskunde leerlingen die
- over een theoretische intelligentie en abstract denkvermogen beschikken, met een goed geheugen en veel doorzettingsvermogen.
- interesse hebben in en aanleg hebben voor probleemoplossend denken.
- Latijn gevolgd hebben in de tweede graad.
- zeker voor wiskunde een goed resultaat behaalden in het vierde jaar.
- een ruime belangstelling hebben voor de oude cultuur en kunst en de verbanden met onze huidige maatschappij.

Moderne Talen–Wetenschappen
Omschrijving
De ASO-richting Moderne-Talen wetenschappen richt zich op een brede basisopleiding waarin zowel talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits) als wetenschappen (chemie, fysica, biologie en aardrijkskunde) centraal staan.
Een grondige kennis van vreemde talen zal de wetenschappelijke literatuur in andere talen toegankelijk maken en internationale wetenschappelijke contacten bevorderen.
Leerlingprofiel
We verwachten in de richting Moderne Talen – Wetenschappen leerlingen die
- belangstelling hebben voor talen én voor exacte wetenschappen.
- beschikken over het nodige abstracte denkvermogen én het talent voor doorgedreven taalstudie.
- op het einde van de tweede graad een goed resultaat behaalden voor talen en wetenschappen.


Wetenschappen–Wiskunde
Omschrijving
Deze STEM-richting heeft een duidelijk wiskundig-wetenschappelijke inslag met 6 (of 8) uur wiskunde en minstens 8 uur natuurwetenschappen.
De component wetenschappen omvat de vakken biologie, chemie, fysica en aardrijkskunde. Hier wordt tijd en aandacht besteed aan het verzamelen van feitenmateriaal en aan de inzichtelijke verwerking ervan. Je wordt geoefend in het kritisch analyseren en evalueren van dit feitenmateriaal.
Steeds meer wordt de wiskunde, behalve in fysica en chemie, ook ingeschakeld in andere vakgebieden zoals informatica, economie, aardrijkskunde en geneeskunde. Het is in de wiskunde dat men de theoretische basismodellen construeert en bestudeert die men dan vertaalt naar de andere vakgebieden. Het vak wiskunde brengt de leerlingen een beter redeneervermogen bij en leert hun door haar logische opbouw en rijke symbolentaal werken met grote nauwkeurigheid.
Onze maatschappij heeft bovendien meer en meer nood aan wetenschappelijk gevormde mensen. Ook vanuit sociaal en menselijk standpunt gezien zullen wetenschappers steeds meer verantwoordelijke taken vervullen, denk maar aan de energieproblemen, het milieubeheer, de volksgezondheid, de voedselproductie enz.
Leerlingprofiel
Deze studierichting is geschikt voor leerlingen die
- in de tweede graad een goed resultaat behaalden voor wiskunde en wetenschappen.
- geïnteresseerd zijn in wiskunde en natuurwetenschappen en de nodige verbanden kunnen leggen tussen beide.
- verdere uitwegen in het hoger onderwijs zeer ruim willen houden.

Chemie
Omschrijving
De richting Chemie is een technisch-wetenschappelijke studierichting die de chemie benadert via concrete toepassingen. Hierbij is er veel aandacht voor de samenhang tussen natuurwetenschappen, techniek en industrie.
In de chemievakken komen de basisbegrippen en de instrumentale technieken aan bod, de technieken om grondstoffen te verwerken tot eindproducten, de verbindingsklassen, reactiesoorten en vele belangrijke toepassingen in ons dagelijks leven.
In het labo leer je basisapparatuur opstellen, bedienen en onderhouden en laboratoriumtechnieken toepassen. Er wordt verwacht dat je handig en accuraat met stoffen omgaat, nauwkeurige waarnemingen verricht en experimenten uitvoert.
Leerlingprofiel
De beste vooropleiding is de tweede graad TSO Techniek-Wetenschappen. Ook TSO Industriële wetenschappen, Biotechnische wetenschappen en Sociale en technische wetenschappen of een ASO-richting zoals ‘Wetenschappen’ biedt gemotiveerde leerlingen uit de tweede graad een voldoende voorbereiding.
We verwachten in de richting Chemie (TSO) leerlingen die
- in de tweede graad een studierichting beëindigd hebben met chemie in het derde én het vierde jaar.
- over de nodige belangstelling, motorische vaardigheden en technisch inzicht beschikken.
Toekomstmogelijkheden
Je kan starten in een professionele bacheloropleiding, zeker als je kiest voor een inhoudelijk verwante richting. We denken dan ook voornamelijk aan richtingen als Biomedische Laboratoriumtechnieken, Chemie, Biochemie, Educatieve opleiding - secundair onderwijs, Energietechnologie, Medische beeldvorming, Orthopedie, Verpleegkunde, Voedings- en dieetleer.
Een andere mogelijkheid is om een Se-n-Se opleiding in dit studiegebied te volgen. Zo kan je bij ons op school terecht voor Chemische procestechnieken. De opleiding chemische procestechnieken bereid je voor op de job als procesoperator in de chemische nijverheid. De opleiding die je krijgt is deels theoretisch, deel praktisch. De theorie krijg je tijdens de lesweken via toegepaste richtingspecifieke vakken, de praktijk ervaar je tijdens stages en werkplekleren.
Na deze richting kan je ook gaan werken. Een job als laborant in de industriële productie, medisch laborant of kwaliteitscontroleur behoort dan zeker tot de mogelijkheden.

Techniek – Wetenschappen
Omschrijving
Techniek-Wetenschappen is een theoretisch-technische studierichting (TSO) met veel aandacht voor wiskunde en natuurwetenschappen. Deze laatste worden ‘toegepast’ genoemd, omdat theorie en laboratoriumoefeningen geïntegreerd worden aangeboden.
Deze richting steunt dan ook op de volgende pijlers:
- Theoretische inzichten in de biologie, de chemie en de fysica met de ondersteunende wiskundige principes en afleidingen komen aan bod. In vergelijking met wiskundige richtingen in het ASO worden hier meer de toepassingen van de wiskunde in de wetenschappen beklemtoond.
- De aangeboden wiskunde is van een hoog niveau en volgt hetzelfde leerplan als in de studierichtingen Biotechnische wetenschappen en Industriële wetenschappen.
- Door een ruim aanbod van laboratoriumproeven waarin de theorie getoetst wordt aan de werkelijkheid verwerf je concrete technische en praktische vaardigheden.
- Voor het verwerken van meetresultaten en het simuleren van processen zijn naast de wiskundige ook ict-vaardigheden vereist.
- De concrete maatschappelijke toepassingen en mogelijkheden van de ’techniek’ en de ‘wetenschappen’ worden getoetst op hun verantwoord gebruik, rekening houdend met gezondheid, natuur en milieu.
- De taalcomponent bereidt voor op de praktische communicatie en op de lectuur van vakliteratuur en handleidingen.

Leerlingprofiel
Deze studierichting is geschikt voor leerlingen die
- in de tweede graad met goed gevolg de studierichting Techniek-Wetenschappen (TSO) hebben beëindigd, of een andere studierichting ASO of TSO met een cursus wiskunde (5u) en met chemie in het 3de én 4de leerjaar.
- over het nodige abstractievermogen beschikken om een pakket wiskunde en natuurwetenschappen te verwerken.
- over de nodige motorische vaardigheden en technisch inzicht beschikken om zich verder te bekwamen in laboratoriumwerk.
Een tekort aan voorkennis chemie kan weggewerkt worden met een vakantiecursus.
Toekomstmogelijkheden
Naargelang de individuele talenten en werkijver kunnen afgestudeerden van Techniek-Wetenschappen terecht in het hoger onderwijs van één cyclus of van twee cycli, en we denken daarbij vooral aan volgende oriëntaties:
- studiegebieden Biotechniek (Landbouw en Biotechnologie) en Architectuur (Landschaps- en tuinarchitectuur).
- studiegebied Gezondheidszorg (Verpleegkunde, Ergotherapie, …).
- studiegebied Industriële Wetenschappen en Technologie (Bv. Chemie of zelfs Industrieel ingenieur).
Eventueel kan de afgestudeerde ook terecht in het (7de) specialisatiejaar Chemische Procestechnieken TSO als hij of zij verkiest om klaargestoomd te worden voor de arbeidsmarkt.
