• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Sint-Jozefinstituut BokrijkSint-Jozefinstituut Bokrijk

leef - leer - groei

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Nieuws
  • Onze school
    • Wie zijn wij?
    • Onze missie & visie
    • Projecten
    • Inspraakorganen
    • Schoolreglement
    • FAQ digitalisering in het onderwijs en laptoponderwijs. 
  • Studieaanbod
    • Algemeen overzicht
    • Eerste graad
    • Tweede graad
    • Derde graad
    • Specialisatiejaren (Se-n-Se)
  • Kalender
  • Inschrijven in onze school
    • Inschrijven in Bokrijk
  • Contact
  • Solliciteren
  • Downloads
  • Smartschool

Studieaanbod Eerste graad


Eerste jaar

Klik hier voor ons studieaanbod voor het tweede jaar

Leerlingen met een getuigschrift basisonderwijs komen terecht in een eerste leerjaar A. Het lessenrooster van het eerste jaar A bevat een gemeenschappelijk studiepakket van 27 lesuren. Dit pakket wordt door de overheid bepaald:

Het basispakket wordt aangevuld met vijf lesuren die door de school gekozen worden. Wij kozen er als school voor om deze vijf uren niet enkel aan de richtingspecifieke vakken te besteden maar ook aan hoofdvakken die al in het gemeenschappelijke pakket zitten.

In onze school kan je kiezen uit drie opties: Algemeen Vormend, Latijn en STEM. Het keuzepakket in deze studierichtingen wordt op onze school als volgt samengesteld:

*Richtingsvak van de basisoptie

Meer informatie over deze drie studierichtingen kan je hieronder vinden:

Algemeen vormend
Latijn
STEM

Algemeen Vormend

Wat is AV?

AV of Algemeen Vormend is, zoals de naam het zegt, een richting zonder richtingsspecifieke vakken. De extra uren worden verdeeld over de algemene vakken. Ook ga je op zoek naar wat jou echt boeit en waar je talent ligt. Zo krijg je een lesuur ‘proeven van’ waarbij je al eens kan kennismaken met de basisopties van het tweede jaar: wetenschappen, economie en maatschappijwetenschappen.

Je krijgt voor de vakken wiskunde en Nederlands wekelijks een uur meer de tijd om het leerplan te verwerken. Dit extra uur wordt gebruikt om te remediëren (waar loopt het nog moeilijk) of te verdiepen (waar mag het wat uitdagender). Voor Nederlands werk je tijdens dat lesuur in niveaugroepen die we indelen op basis van een taalscreening aan het begin van het schooljaar.

Is AV iets voor jou?

Weet je nog niet welke richting je uit wilt? Dan is AV misschien wel iets voor jou! In deze richting start je met een brede algemene vorming en krijg je de kans om je interesses te ontdekken.

Deze richting biedt een goede basis voor een brede verdere studieloopbaan.

* Proeven van wetenschappen, economie en maatschappijwetenschappen

Latijn

Wat is Latijn?

Latijn is een taalvak dat voor een groot deel talenkennis omvat. Deze talenkennis zal je zeker van pas komen voor het taalinzicht in andere talen. Verder combineert het vak Latijn de taal met de cultuur uit de Klassieke Oudheid en de geschiedenis van de Grieken en de Romeinen. Ook leer je redeneren en verbanden zoeken tussen het verleden en het heden en krijg je er nog een korte initiatie Oud Grieks bovenop.

Is Latijn iets voor jou?

Latijn is het typische vak voor deze richting. Je bent dus geïnteresseerd in taal, leest graag verhalen en je wilt graag meer te weten komen over de geschiedenis van de Romeinen en de Grieken.

In de lagere school haalde je goede punten. Je kan vlot studeren en je houdt van een schoolse uitdaging en probleemoplossend denken. Je krijgt Nederlands en wiskunde in een hoger lestempo, de studiedruk voor deze vakken ligt dus hoger.

Deze richting biedt een ideale voorbereiding op zowel talenonderwijs als wiskunde-wetenschappen.

Vanaf volgend schooljaar kunnen de leerlingen die gekozen hebben voor de richting ‘Latijn’ in het eerste jaar zich inschrijven om tijdens eenzelfde middagpauze per week een extra module STEM te volgen. Dit zal georganiseerd worden als middagactiviteit, d.w.z. dat dit geen extra vak in het curriculum is en dat er dus hiervan ook geen beoordeling zal zijn. Wel kunnen de leerlingen op deze manier kennismaken met het vak STEM en krijgen ze een extra uitdaging aangeboden. 

Omwille van praktische redenen vragen we om op voorhand in te schrijven. De leerling gaat daarmee ook het engagement aan om wekelijks naar de STEM-les te komen, gedurende het hele schooljaar. Zo kunnen de leerkrachten STEM de lessen grondig voorbereiden en deze ook op elkaar laten aansluiten. 

Indien je inschrijft voor de richting Latijn, zal je bij je inschrijving de keuze hebben om je ook in te schrijven voor deze middagactiviteit. 

STEM

Wat is STEM?

STEM staat voor vier grote onderdelen: ‘Science’ (wetenschap), ‘Technology’ (technologie), ‘Engineering’ (techniek) en ‘Mathematics’ (wiskunde). Dit vak telt twee lesuren per week en volgt een eigen aanpak. Je verwerft de nieuwe leerstof via projectwerk. Hierbij staan er twee leerkrachten samen voor de klas.

Is STEM iets voor jou?

Je hebt interesse en aanleg voor wiskunde, wetenschappen en techniek. Ook kan je vlot studeren en behaalde je mooie cijfers in de lagere school, zeker voor wiskunde. In deze richting zie je het leerplan wiskunde immers met een lesuur minder waardoor er meer studiedruk op wiskunde ligt.

Deze richting biedt een ideale voorbereiding op wiskunde-wetenschappen.

Tweede jaar

De lessentabel voor het tweede jaar is iets eenvoudiger. Er is een gemeenschappelijk studiepakket van 25 lesuren dat aangevuld wordt met vijf lesuren van de basisoptie en twee uren differentiatie.

Wij bieden vanaf september 2020 vijf basisopties aan. Deze basisopties verschillen van elkaar voor vijf lesuren per week. In elke basisoptie worden ook twee differentiatie-uren aangeboden. De indeling van de differentiatie-uren ziet er als volgt uit:

Meer info over de verschillende basisopties kan je hieronder vinden:

Economie en organisatie
Latijn
Maatschappij en welzijn
Moderne talen en wetenschappen
STEM-wetenschappen

Economie en organisatie

Door te kiezen voor de basisoptie economie en organisatie krijg je meer inzicht in de handelsprocessen van onze samenleving. Heb je interesse in de economische en sociale aspecten van het dagelijks leven, dan is deze basisoptie zeker iets voor jou. 

Inhoud?

Je leert meer over de economische en financiële wereld. Consumenten, ondernemingen, de overheid, ondernemingszin, ondernemerschap, ecologie en duurzaamheid gaan alvast geen geheimen meer hebben voor jou. 

Ook maatschappelijke thema’s komen aan bod. Je leert hier vanuit verschillende standpunten op een kritische manier naar kijken. Verder train je je digitale en communicatieve vaardigheden zodat je jouw inzichten op een boeiende manier kan verwerken en presenteren. 

Verdere studiekeuze?

Je kan na deze basisoptie alle studierichtingen ASO in de tweede graad volgen. De meest logische keuze is de studierichting Economie. Voor een volledig overzicht van de studiemogelijkheden verwijzen we je graag door naar ons studieaanbod voor de tweede graad.

Latijn

Als je in het tweede jaar voor Latijn wilt kiezen, heb je deze richting uiteraard ook in het eerste jaar gevolgd.

Inhoud?

Na een korte herhaling van de leerstof van het eerste jaar, breiden we samen je kennis van de Latijnse taal en de Romeinse beschaving verder uit. We bestuderen nieuwe woordenschat en spraakkunst, vooral via Latijnse teksten. Daarnaast dompelen we ons ook verder onder in de cultuur van de Romeinen en de Grieken. Het alom bekende en verfilmde verhaal “Troy” speelt hierbij een centrale rol.

Verdere studiekeuze?

Na de basisoptie ‘Latijn’ van het tweede jaar kan je in het derde jaar nog alle kanten uit, de studierichting Latijn inbegrepen natuurlijk. Voor een volledig overzicht van de studiemogelijkheden verwijzen we je graag door naar ons studieaanbod voor de tweede graad.

Maatschappij en welzijn

Ben jij een sociaal beestje? Wil jij begrijpen hoe de mens binnen onze samenleving functioneert? Dan is deze studierichting iets voor jou! 

Inhoud?

Niet alles wat je hoort en ziet, mag je zomaar geloven. Door te leren over andere culturen zal je onze diverse samenleving beter leren begrijpen en leer je kritisch zijn voor maatschappelijke vragen en verschijnselen. 

Verder gaan we samen op zoek naar wie je zelf bent en wie je graag wilt zijn, ook in je omgang met anderen. Je leert dat dingen als gezondheid en welbevinden een grote rol spelen in onze samenleving. 

Via verschillende situaties oefenen we je communicatieve en sociale vaardigheden verder in. 

Verdere studiekeuze?

Je kan na deze basisoptie alle studierichtingen ASO in de tweede graad volgen. De meest logische keuze is de studierichting Humane Wetenschappen. Voor een volledig overzicht van de studiemogelijkheden verwijzen we je graag door naar ons studieaanbod voor de tweede graad.

Moderne Talen – Wetenschappen

Ben je goed in moderne vreemde talen zoals Frans en Engels en hou je van wetenschappen? Dan is deze richting iets voor jou! 

Inhoud?

Deze richting bestaat uit twee onderdelen: moderne talen en wetenschappen. 

Voor Moderne Talen leer je hoe je situaties in een andere taal op een goede manier kan aanpakken. Er wordt extra geoefend op het gebruiken van het Frans, Engels en Nederlands. Ook ga je wat bijleren over de verbanden tussen deze talen en de typische cultuur en literatuur van het land.

Bij het vak wetenschappen ga je de verschillende stappen van de wetenschappelijke methode leren toepassen. Je leert de basisvaardigheden van een wetenschapper en gaat experimenteren en onderzoeken. 

Verdere studiekeuze?

Je kan na deze basisoptie alle studierichtingen ASO in de tweede graad volgen. Voor een volledig overzicht van de studiemogelijkheden verwijzen we je graag door naar ons studieaanbod voor de tweede graad.

STEM-Wetenschappen

Als je reeds STEM hebt gevolgd in het eerste jaar, kan dit een logisch vervolg zijn.

Inhoud?

Via waarnemingen en experimenten in het laboratorium krijg je verder inzicht in de samenhang tussen wetenschap, techniek en milieu. Ook zal je heel wat wetenschappelijke kennis moeten verwerken. Net zoals in het eerste jaar werk je projectmatig en op een toegepaste manier waarbij je ondersteund wordt door twee leerkrachten. De nadruk in dit tweede jaar ligt vooral op programmeren (Scratch, Lego Mindstorms EV3 en Arduino). 

Verdere studiekeuze?

Je kan na deze basisoptie alle studierichtingen ASO in de tweede graad volgen. De meest logische keuze is de studierichting Wetenschappen. Voor een volledig overzicht van de studiemogelijkheden verwijzen we je graag door naar ons studieaanbod voor de tweede graad.

Footer

Contactgegevens

Sint-Jozefinstituut Bokrijk
Hasseltweg 383
3600 Genk-Bokrijk
011/26 40 30
mail@sint-jozefinstituut.be

Secretariaat

Het secretariaat is alle schooldagen open van 8u00 tot 17u00, behalve op woensdagen tot 13u00.

Schooluren

Voormiddag:

  1. 08u35 – 09u25*
  2. 09u25 – 10u15
  3. 10u30 – 11u20
  4. 11u20 – 12u10

Namiddag:

  1. 13u05 – 13u55*
  2. 13u55 – 14u45
  3. 14u45 – 15u35
  4. 15u35 – 16u25**

* onze leerlingen worden ’s morgens om 8u30 en ’s middags om 13u00 in de klas verwacht zodat de lessen tijdig kunnen beginnen.

** enkel van toepassing voor bepaalde technische richtingen vanaf de 3de graad.

Copyright © 2023 · Genesis Starter on Genesis Framework · WordPress · Log in