• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Sint-Jozefinstituut Bokrijk

de school in het bos

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Smartschool
  • office365
  • Nieuws
  • Onze school
    • Wie zijn wij?
    • Onze missie & visie
    • Projecten
    • Inspraakorganen
    • Schoolreglement
  • Studieaanbod
    • Algemeen overzicht
    • Eerste graad
    • Tweede graad
    • Derde graad
    • Specialisatiejaren (Se-n-Se)
  • Inschrijven
  • Kalender
  • Downloads
  • Contact
  • Solliciteren

Studieaanbod tweede graad*


*Naar aanleiding van de hervormingen in het onderwijs, kunnen deze studierichtingen de komende jaren gewijzigd worden.

Economie
Humane Wetenschappen
Latijn
Wetenschappen
Techniek-Wetenschappen (TSO)

Economie 

De studierichting  

De klemtoon ligt uiteraard op het vak economie. Dat is de wetenschap die het keuzegedrag bestudeert van gezinnen, bedrijven en de overheid. Je verwerft inzicht in het gedrag van consumenten en producenten en de invloed die de overheid op hen uitoefent. Daarnaast leer je kritisch kijken naar de wereldwijde economie. Er duiken begrippen op zoals vraag, aanbod, belastingen, werkloosheid, loonberekeningen, koopkracht, reclame, winst, boekhouden ... 

Toelatingsvoorwaarden 

Vanuit het tweede jaar van de eerste graad is de overstap naar het derde jaar Economie mogelijk voor alle leerlingen die goed zijn voor talen en wiskunde. 

Als je vanuit een derde jaar wil instromen in het vierde jaar Economie, moet je er rekening mee houden dat dat enkel kan als je voldoende voorkennis hebt voor economie, talen en wiskunde. 

Als je in het derde jaar geen economie hebt gehad, dan kan je dat tijdens de zomermaanden inhalen door het maken van een instappakket.  

Leerlingenprofiel 

Je kiest voor deze studierichting als je een brede opleiding wil en met een open blik naar de samenleving kijkt vanuit verschillende invalshoeken. Je hebt belangstelling in de wisselwerking tussen mensen, bedrijven en de overheid. Wellicht heb je dat al ondervonden toen je in het tweede leerjaar het vak socio-economische initiatie (SEI) of het vak handel volgde, maar dat is geen vereiste. 

Gaat naast je zin in economie je voorkeur uit naar talen, dan kan je kiezen voor een extra uur Frans. Ben je naast een goede econoom ook nog een ware wiskundeknobbel, dan kan je kiezen voor een extra uur wiskunde. 

Toekomstmogelijkheden 

De richtingen ‘Economie-Moderne Talen’ en ‘Economie-Wiskunde’ in de derde graad zijn de meest logische keuzes na deze richting in de tweede graad. Doorstromen naar de richting Latijn kan niet, maar er is wel een andere optie: doorstromen naar het vijfde jaar Humane wetenschappen. Dit kan enkel indien je daarvoor een instappakket maakt tijdens de grote vakantie. 

  

Humane Wetenschappen 

Humane wetenschappen
Wat vinden onze leerlingen?

De studierichting 

De humane wetenschappen stellen de studie van de mens centraal. Er zijn twee richtingsvakken: gedragswetenschappen en cultuurwetenschappen.  

In het vak gedragswetenschappen wordt de mens en zijn gedrag bestudeerd. Hierbij komen vooral inzichten uit de psychologie en de sociologie aan bod. In de tweede graad ligt de focus op het bestuderen en observeren van de mens in zijn ontwikkeling, zijn gedrag en de communicatie met anderen.  

In het vak cultuurwetenschappen wordt de maatschappij en de rol van de mens daarin bestudeerd. Hierbij komen er inzichten aan bod uit heel wat verschillende wetenschappen: antropologie, communicatiewetenschappen, filosofie, recht, politieke wetenschappen, kunstwetenschappen, sociologie … In de tweede graad komen o.a. media, kunst, politiek, recht, sociale zekerheid … aan bod. 

Humane wetenschappen is ook een heel talige richting: je zal veel teksten krijgen om mee te werken. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je de actualiteit volgt. 

We werken in deze studierichting met iPad-ondersteuning. Dat wil zeggen dat alle leerlingen een iPad moeten hebben die we in verschillende vakken gebruiken ter ondersteuning van de lessen.  

Meer info over het werken met de iPad en de aankoop hier van, kan je lezen in deze brief.

Net zoals in alle ASO-richtingen, ligt de nadruk hier ook op talen en wiskunde. 

Toelatingsvoorwaarden 

Vanuit het tweede jaar van de eerste graad is de overstap naar het derde jaar Humane wetenschappen mogelijk voor alle leerlingen die goed zijn voor talen en wiskunde.  

Als je vanuit een derde jaar wil instromen in het vierde jaar Humane wetenschappen, moet je er rekening mee houden dat dat enkel kan door het maken van een instappakket. Meer uitleg over het instappakket kan je lezen in deze brief. Aanmelden voor het instappakket kan via deze link. Daarnaast zijn goede scores voor de algemene vakken, zoals talen en wiskunde, ook een vereiste. Overschakeling vanuit een derde jaar TSO naar het vierde jaar humane wetenschappen is om die reden vaak problematisch. 

Leerlingenprofiel 

Deze studierichting is geknipt voor jou als je een ruime belangstelling hebt voor de maatschappij en voor wat mensen denken en doen, hier of elders, zowel vroeger als nu. Je hebt met andere woorden interesse voor geschiedenis, politiek, media, kunst en cultuur, actualiteit … Je vindt het geen straf om het nieuws te volgen, de krant open te slaan, een boek te lezen. Verder kom je graag in contact met mensen. Met andere mensen praten en iets voor hen doen, trekt je aan. Je hebt een gevoel voor rechtvaardigheid en je wil je inzetten voor alle mensen die een extra steuntje nodig hebben. 

Toekomstmogelijkheden 

De logische voortzetting van deze richting is Humane wetenschappen in de derde graad. Andere ASO-richtingen behoren evenwel ook tot de mogelijkheden, behalve dan de combinaties met Latijn of wiskunde.  

Bekijk hier de flyer over Humane Wetenschappen

  

Latijn

De studierichting 

Centraal staat uiteraard het vak Latijn (vijf uur per week). Je breidt in de tweede graad Latijn je kennis verder uit op het gebied van grammatica, woordenschat en cultuurgeschiedenis. Je gaat ook werken met oorspronkelijke Latijnse leesteksten. Als je Latijn volgt in de tweede graad, ligt de klemtoon ook op het vergroten van je kennis van de moderne talen en wiskunde. 

Toelatingsvoorwaarden 

Vanuit het tweede jaar is de overstap naar het derde jaar Latijn enkel mogelijk voor leerlingen die de eerste twee jaar al Latijn volgden en goed zijn voor Latijn, voor talen én voor wiskunde. 

Instromen in het vierde jaar Latijn is alleen mogelijk als je in het derde jaar Latijn goed slaagde voor Latijn, talen én wiskunde. 

Leerlingenprofiel 

Als je voor Latijn kiest, dan is dat in de eerste plaats omdat je houdt van Latijn. Daarbij gaat het je niet alleen om de taal, maar ook om de kennis van de leefwijze en ideeën van de mensen uit de oudheid. Je vindt hun geschiedenis, politiek, cultuur en denkbeelden interessant. Daarnaast ben je goed in talen én wiskunde.  

Toekomstmogelijkheden  

De logische voortzetting van Latijn tweede graad zijn natuurlijk de richtingen met Latijn in de derde graad. Maar ook alle andere mogelijkheden blijven open. Doorstromen naar het vijfde jaar Economie of Humane wetenschappen kan enkel als je daarvoor een instappakket maakt tijdens de grote vakantie.  

 

Wetenschappen 

De studierichting 

De klemtoon ligt op wiskunde en wetenschappen (fysica, chemie en biologie). Je krijgt de basis van deze vakken met daarbovenop nog een extra lesuur per wetenschapsvak: tijdens dat uur wordt er o.a. geëxperimenteerd met de aangebrachte theorie en wordt er veldwerk verricht.  

Als je deze ASO-richting volgt in de tweede graad, zijn moderne talen ook een belangrijke pijler. Dat is omdat wetenschappelijke publicaties vaak in vreemde talen worden gepubliceerd. 

Toelatingsvoorwaarden 

Vanuit het tweede jaar van de eerste graad is de overstap naar het derde jaar Wetenschappen mogelijk voor alle leerlingen die goed zijn voor talen én voor wiskunde. Als je vanuit een derde jaar wil instromen in het vierde jaar Wetenschappen, moet je er rekening mee houden dat dat enkel kan als je voldoende voorkennis hebt van wiskunde, wetenschappen en talen. 

Leerlingenprofiel 

Dit is echt een richting voor jou als je houdt van wiskunde en er ook goede resultaten voor haalde in het tweede jaar. Je vindt het boeiend om allerlei logische regels te onderzoeken, de samenhang tussen verschillende onderwerpen te zien en natuurwetten te ontdekken. Je voelt je thuis tussen tabellen, grafieken, symbolen en formules. Verder vormen talen geen probleem voor je en haal je er behoorlijke resultaten voor. 

Toekomstmogelijkheden 

De logische voortzetting van Wetenschappen (tweede graad) in de derde graad zijn de richtingen ‘Moderne Talen-Wiskunde’ of ‘Moderne Talen-Wetenschappen’ of ‘Wetenschappen–Wiskunde’.  

Gezien de voorkennis voor wetenschappen, behoren ook de TSO-richtingen van onze school tot de mogelijkheden.  

Doorstromen naar het vijfde jaar Economie of Humane wetenschappen kan enkel als je daarvoor een instappakket maakt tijdens de grote vakantie. 

Techniek – Wetenschappen (TSO)

De studierichting 

Techniek-Wetenschappen behoort tot de TSO-richtingen. Dat betekent dat een deel van de onderwijstijd wordt besteed aan het inoefenen van speciale vaardigheden. In Techniek-Wetenschappen is dat laboratoriumwerk. 

Wiskunde is erg belangrijk voor wetenschappelijke studies en daarom krijg je 5 uur wiskunde per week. Verder zijn de vakken biologie (1u), chemie (2u) en fysica (2u) ook belangrijk, en die worden praktisch toegepast en verduidelijkt in toegepaste biologie (1u), chemie (2u) en fysica (2u). Het gaat daarbij in belangrijke mate om laboratoriumwerk. 

Toelatingsvoorwaarden 

Vanuit het tweede jaar van de eerste graad is de overstap naar het derde jaar Techniek-Wetenschappen mogelijk voor alle leerlingen die goed zijn voor wiskunde en wetenschappen. 

Als je vanuit een derde jaar wil instromen in het vierde jaar Techniek-Wetenschappen, moet je er rekening mee houden dat dat enkel kan met voldoende voorkennis voor wiskunde en voor chemie. Het is dus absoluut nodig dat je in het derde jaar voor de cursus wiskunde van vier of vijf uur een voldoende goed resultaat behaalde. Als je in het derde jaar geen chemie hebt gehad, dan kan je dat via een inhaalbundel tijdens de zomermaanden inhalen.  

Leerlingenprofiel 

Je kiest voor Techniek-Wetenschappen als je het fijn vindt om via waarnemingen en proeven natuurwetten te ontdekken. Ook toon je interesse in nauwkeurig werken met allerlei toestellen en stoffen in het labo. Misschien heb je dat in het tweede jaar ondervonden tijdens de lessen STEM, maar dat hoeft niet per se. Je mag ook niet bang zijn om flink te studeren: met vijf uur wiskunde per week erbij is dat wel nodig. Je ziet het dus zeker zitten om alles te begrijpen en uitrekenen, veel te werken met formules, symbolen, grafieken en tabellen. 

Toekomstmogelijkheden 

De logische voortzetting van deze richting in de 3de graad is Techniek–Wetenschappen, Chemie of Apotheekassistent. 

De twee laatstgenoemde studierichtingen starten pas in het vijfde leerjaar en zijn niet zozeer gericht op Hoger Onderwijs, maar eerder op beroepsbekwaamheid en een gunstige kans op werkgelegenheid. 

Aangezien je vijf uren wiskunde hebt in Techniek-Wetenschappen (en dat wordt in de derde graad zelfs zes uren wiskunde), geeft je dat heel wat keuzemogelijkheden voor later. Naargelang je talenten en inzet kunnen leerlingen na het zesde jaar Techniek-Wetenschappen terecht in korte, maar ook lange opleidingen van het Hoger Onderwijs. We denken dan bijvoorbeeld aan verpleegkunde, dieetleer, biotechnologie, chemie en andere hogere technische opleidingen. 

Na het zesde jaar Chemie (en eventueel ook na het zesde jaar Techniek-Wetenschappen) kan men in onze school nog een specialisatiejaar Chemische Procestechnieken volgen. 

Footer

Contactgegevens

Sint-Jozefinstituut Bokrijk
Hasseltweg 383
3600 Genk-Bokrijk
011/26 40 30
011/26 40 39
mail@sint-jozefinstituut.be

Secretariaat

Het secretariaat is alle schooldagen open van 8u00 tot 17u00, behalve op woensdagen tot 13u00.

Schooluren

Voormiddag:

  1. 08u35 – 09u25*
  2. 09u25 – 10u15
  3. 10u30 – 11u20
  4. 11u20 – 12u10

Namiddag:

  1. 13u05 – 13u55*
  2. 13u55 – 14u45
  3. 14u45 – 15u35
  4. 15u35 – 16u25**

* onze leerlingen worden ’s morgens om 8u30 en ’s middags om 13u00 in de klas verwacht zodat de lessen tijdig kunnen beginnen.

** enkel van toepassing voor bepaalde technische richtingen vanaf de 3de graad.

· © Alle rechten voorbehouden 2021 ·
· Sint-Jozefinstituut Bokrijk - Hasseltweg 383 3600 Bokrijk-Genk ·